Home Inboedelverzekeri… Moet ik een inboedelverzekering afsluiten voor een appartement?

Moet ik een inboedelverzekering afsluiten voor een appartement?

Een inboedelverzekering sluit u af om de spullen in uw huis te verzekeren. Op het moment dat u een appartement koopt of huurt, krijgt u te maken met een aantal verzekeringen. Ook voor een appartement is het dus verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten, ongeacht of u het appartement koopt of huurt. Wat is een inboedelverzekering precies en wat is er allemaal verzekerd?

Als u een appartement gekocht of gehuurd heeft, wilt u uw spullen natuurlijk goed verzekeren. Met een inboedelverzekering zorgt u ervoor dat uw inboedel, zoals uw meubels, apparatuur en kleding goed verzekerd is bij schade door bijvoorbeeld brand of diefstal.

Ondanks dat het niet verplicht is om een inboedelverzekering af te sluiten, raden we het wel sterk aan. Uw inboedel is vaak namelijk meer waard dan u denkt. Daar komt u pas achter als u door brand of een andere onvoorziene gebeurtenis alles opnieuw moet kopen. Dit is een grote kostenpost.

inboedelverzekering-appartement

Wat is er verzekerd in uw appartement met de inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering is schade aan uw spullen in uw appartement die verplaatsbaar zijn, gedekt. Hierbij moet u denken aan meubels, kleding, en eventueel andere kostbaarheden. Een keuken valt meestal niet onder de inboedelverzekering, omdat deze niet zonder schade aan te richten te verplaatsen is.

In principe hanteren verzekeringsmaatschappijen de volgende regels om te bepalen wat er onder een opstal-of inboedelverzekering valt:

  • Opstalverzekering: alle onderdelen van uw huis die u niet mee kunt nemen zonder dat er flinke beschadiging ontstaat.
  • Inboedelverzekering: alles wat u, zonder te hoeven slopen, mee kunt nemen zonder dat er iets beschadigd raakt.

De opstalverzekering is bij een koopappartement vaak geregeld in de VVE (Vereniging van Eigenaren). De Vereniging van Eigenaren zorgt, in de meeste gevallen, voor een opstalverzekering voor het hele gebouw. Zo hoeft niet iedereen zijn woning afzonderlijk te verzekeren. Vraag voor de zekerheid wel bij uw VVE na of dat in uw geval ook zo is.

Inboedelverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat is er niet verzekerd in uw appartement met een inboedelverzekering?

Schade die te voorzien was, is nooit gedekt, op geen enkele verzekering. Dit kan schade zijn door bijvoorbeeld achterstallig onderhoud. Schade die ontstaan is door opzet is tevens niet gedekt. Schade die ontstaan is door aardbevingen, overstromingen, geweld en atoomkernreacties zijn voor ook niet gedekt op de inboedelverzekering.

Spullen die in uw appartement staan, zijn verzekerd met een inboedelverzekering. Raken uw spullen beschadigd buiten uw appartement of  verliest u ze? Dan is dit in de meeste gevallen niet verzekerd. U kunt hiervoor een aanvullende buitenhuisdekking afsluiten. Daarmee zijn de spullen die zich niet in uw appartement bevinden toch verzekerd.

Het is altijd verstandig om bij het vergelijken van verzekeringen de voorwaarden goed door te nemen. Er kunnen namelijk altijd uitsluitingen van toepassing zijn op uw inboedelverzekering voor uw appartement. Mobiele telefoons of laptops kunnen bijvoorbeeld uitgesloten worden van dekking. Daarnaast is het dekkingsgebied van belang: geldt de dekking alleen voor Nederland of wereldwijd? Deze informatie kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden.

Bereken direct de premie van uw inboedelverzekering!

Hoge pakketkorting mogelijk

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op