Home Hoe dien ik een claim in bij schade of diefstal?

Hoe dien ik een claim in bij schade of diefstal?

Met een inboedelverzekering bent u verzekerd voor schade aan uw huisraad. Wat moet u doen als u schade heeft en hoe krijgt u deze schade vergoed door de verzekeraar?

Om schade aan uw inboedel te kunnen verhalen op de verzekeraar, sluit u een inboedelverzekering af. Bij een schade die onder de dekking van de verzekering valt, kunt u de rekening neerleggen bij de verzekeraar. Let er wel op dat er grote verschillen zijn tussen inboedelverzekeringen. De ene verzekering heeft een ruimere vergoeding dan de ander. Hoe kunt u een schade claimen?

Wat is verzekerd in de inboedelverzekering?

Er bestaat wel eens verwarring over wat er precies onder inboedel valt en wat onder opstal. Normaal gesproken verzekert u alles wat vastgenageld zit aan het huis op de opstalverzekering, ook wel woonverzekering. Alles wat niet vast zit aan het huis wordt gezien als inboedel. Een keuken valt dus onder de opstalverzekering en een losse kast valt onder de inboedelverzekering. De meeste inboedelverzekeringen bieden een zogenaamde ‘extra uitgebreide dekking’. Schadeoorzaken die onder deze dekking vallen, zijn:

  • Brand
  • Inbraak en diefstal
  • Storm- en hagelschade
  • Bepaalde vormen van waterschade

Er zijn ook allrisk inboedelverzekeringen. Deze verzekeringen bieden een ruimere dekking. Hier valt meestal ook uw smartphone onder.

wa inboedelverzekering

Hoe claimt u een schade op de inboedelverzekering?

Wanneer u schade heeft aan uw inboedel, dan wilt u dit het liefst zo snel mogelijk melden zodat er iets aan gedaan kan worden. De snelste manier om een schade te melden, is door te bellen met de verzekeraar. Waarschijnlijk zal de verzekeraar u verzoeken om alsnog een schadeformulier in te vullen. Het formulier dient namelijk als bewijsmateriaal voor de schademelding en het zorgt voor het vastleggen van de feiten. Op basis van een ingevuld schadeformulier kan de verzekeraar een schadebedrag uitkeren. Na ontvangst van het schadeformulier neemt de verzekeraar de schade in behandeling.

Inboedelverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wanneer krijgt u het schadebedrag uitgekeerd?

Nadat de verzekering het schadeformulier van u heeft ontvangen, gaan ze de schade beoordelen. De afwikkeling van de schade verschilt per geval. Het kan zijn dat u het schadebedrag binnen een paar werkdagen uitgekeerd krijgt. Het kan echter ook een aantal weken duren. Bij een omvangrijke schade zal er waarschijnlijk een expert worden ingeschakeld. Deze kan de schadeoorzaak vaststellen en de hoogte van het schadebedrag bepalen.

Stuur het schadeformulier volledig ingevuld in

Bij een schademelding is het schadeformulier belangrijker dan de meeste mensen denken. Zorg ervoor dat het formulier zo compleet mogelijk wordt ingevuld. Bij vragen en onduidelijkheden loopt u kans dat u het formulier retour krijgt. Twijfelt u of u bepaalde vragen in moet vullen? Neem dan contact op met de verzekeraar of tussenpersoon. Het formulier niet volledig invullen kan de schadeafwikkeling ernstig vertragen.

Ook inboedelverzekeringen kunt u vergelijken

Een autoverzekering vergelijken om geld te besparen, is voor veel Nederlanders al redelijk gewoon geworden. Ook voor de inboedelverzekering kan vergelijken lonen. De premieverschillen tussen verzekeraars zijn namelijk ook bij de inboedelverzekering groot.

Bereken direct de premie van uw inboedelverzekering!

Hoge pakketkorting mogelijk

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op