Home Wat is een inboedelwaardemeter?

Wat is een inboedelwaardemeter?

De inboedelwaardemeter is een handig hulpmiddel als u de waarde van uw inboedel wilt berekenen. Dit is aan te raden wanneer u van plan bent een inboedelverzekering af te sluiten. De inboedelwaardemeter is ontstaan na een aantal onderzoeken naar de waarde van inboedel van een groot aantal huishoudens in Nederland. Deze handige tool is opgericht door het Verbond van Verzekeraars. De inboedelwaardemeter is een vragenlijst over uw leeftijd, inkomen, gezinssamenstelling en de grootte van uw woning.

Waarvoor gebruik je een inboedelwaardemeter?

De inboedelwaardemeter kan voor twee dingen gebruikt worden. Ten eerste wordt deze waardemeter gebruikt bij het afsluiten van een nieuwe inboedelverzekering. Ten tweede wordt de inboedelwaardemeter gebruikt bij het wijzigen van een lopende inboedelverzekering.

Om onderverzekering te voorkomen, moet u vaak de inboedelwaardemeter invullen bij het afsluiten van een nieuwe verzekering. Het bedrag wat voorkomt uit de berekening van de inboedelwaardemeter is het verzekerd bedrag en daarmee ook de kosten van een inboedelverzekering.

wat is een inboedelwaardeverzekering

Wat is garantie tegen onderverzekering?

De inboedelwaardemeter geeft ook een extra garantie tegen onderverzekering. Dit is meestal voor een periode van 5 jaar. Als u niet gebruik maakt van een inboedelwaardemeter en u geeft een verkeerd bedrag bij uw verzekeraar door, dan kan dit bij schade verkeerd uitpakken. Mocht bij schade blijken dat uw werkelijke nieuwwaarde van uw inboedel hoger ligt dan het bedrag wat u heeft opgegeven, dan bent u onderverzekerd. U krijgt dan maar een deel van de schade vergoed.

Inboedelverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Welke factoren hebben invloed op de inboedelwaardemeter?

Er zijn een aantal factoren die worden meegenomen in de berekening van de inboedel. Deze factoren zijn: de leeftijd van de kostwinner, de samenstelling van het huishouden, het netto maandinkomen van de kostwinner en de oppervlakte van de woning. Aan al deze factoren wordt een bepaald aantal punten toegekend. Het totaal aantal punten wordt vermenigvuldigd met een bedrag in euro’s. Uit deze berekening komt een geschatte waarde van uw inboedel.

Echter kunnen er nog punten bijkomen. Deze punten worden bijgeteld wanneer u één van de volgende zaken bezit:

  • audiovisuele computerapparatuur (boven de € 12.000,-)
  • lijfsieraden (boven de € 6.000,-)
  • bijzondere bezittingen (boven de € 15.000,-)
  • huurdersbelang (boven de € 6.000,-)

Wat zijn bijzondere bezittingen?

Bijzondere bezittingen zijn: kunstobjecten (schilderijen, beelden etc.), antiek en muziekinstrumenten.

Wat wordt bedoeld met huurdersbelang?

Dit zijn veranderingen die door u zijn aangebracht in uw huurwoning. Denk hierbij aan een nieuwe keuken, nieuwe badkamer, een nieuwe vloer. De kosten moet u echter wel zelf gemaakt hebben.

Voor wie is de inboedelwaardemeter?

Als u een netto maandinkomen boven de € 4.850,- heeft dan kunt u de inboedelwaardemeter niet gebruiken. Ook als u een woonoppervlakte heeft van meer dan 300m2 kunt u deze tool niet gebruiken.

Hoe lang is de inboedelwaardemeter geldig?

Wanneer u de inboedelwaardemeter invult heeft u 5 jaar garantie. Indien u verhuist of na schade moet u hem opnieuw invullen ongeacht de laatste keer dat u hem had ingevuld. Het voordeel van deze 5 jaar garantie is dat u niet telkens een nieuwe aankoop voor uw inboedel hoeft door te geven.

Wat is het verschil tussen een inboedelwaardemeter en een inboedel inventarisatielijst?

Vroeger werd vaak nog een inboedel inventarisatielijst gebruikt voor de berekening van de waarde van de inboedel. Met deze lijst gaat u letterlijk na wat de waarde is van uw inboedel (dus elk meubelstuk apart). Dit is tijdrovend werk en er bestaat een kans dat u ook meubels vergeet.

Tegenwoordig wordt er door de verzekeraars vaak gebruik gemaakt van de inboedelwaardemeter. Deze tool is eenvoudig te gebruiken en bespaart u veel tijd. De inboedelwaardemeter geeft garantie tegen onderverzekering en daarom is dit een goed alternatief voor de inboedel inventarisatielijst.

Bereken direct de premie van uw inboedelverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op