Home Keert een inboedelverzekering de nieuwwaarde uit?

Keert een inboedelverzekering de nieuwwaarde uit?

Wanneer u schade heeft aan uw spullen dan keert uw verzekeraar deze schade aan u uit. Echter is er wel een verschil tussen de dagwaarde en de nieuwwaarde van uw spullen. In de meeste gevallen keert een verzekeraar de nieuwwaarde uit, maar er zijn enkele uitzonderingen.

Wat is het verschil tussen de dagwaarde en nieuwwaarde?

Wanneer er door brand of diefstal uw spullen zijn beschadigd kunt u de schade claimen bij uw verzekeraar. Wanneer bijvoorbeeld uw televisie is gestolen en deze kostte in de winkel 1.200 euro, dan is dit de nieuwwaarde van dat product. De dagwaarde van het product is de waarde die dat product heeft vlak voor het ontstaan van de schade. Dus als u uw televisie al een jaar heeft dan is de waarde misschien gedaald van 1.200 euro naar 600 euro. De dagwaarde ligt dus meestal een stuk lager dan de nieuwwaarde van het product.

Wanneer keert de verzekeraar de dagwaarde uit?

De verschillende verzekeraars hanteren verschillende regels. In de polisvoorwaarden van uw inboedelverzekering kunt u altijd de regels vinden over de nieuwwaarde en de dagwaarde. Meestal is het zo dat de dagwaarde wordt uitgekeerd als de huidige waarde lager is dan 40% van de nieuwwaarde. De huidige waarde bepaalt de verzekeraar aan de hand van afschrijvingslijsten. Een bank schrijft u bijvoorbeeld in 10 jaar af, dus jaarlijks daalt de waarde met 10%. Zodra de bank 6 jaar oud is, dan zakt de waarde onder de 40% en wordt de maximale dagwaarde uitgekeerd. Er zijn nog andere bijzonderheden waardoor de verzekeraar de dagwaarde zal uitkeren:

  • Wanneer spullen niet meer gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn
  • Schade aan vaartuigen en aanhangers
  • Schade aan zonweringen en antennes
  • Spullen die u geleend heeft
inboedelverzekering_nieuwwaarde

Verzekeraars gaan uit van de reparatiekosten

Wanneer uw spullen schade hebben opgelopen door bijvoorbeeld brand of een storm dan krijgt u niet meteen alles nieuw. Wanneer door brand een vlek is ontstaan in uw bank, dan kijkt de verzekeraar eerst of reparatie goedkoper is. Pas als de reparatiekosten boven de nieuwwaarde uitkomen, dan keren de verzekeraars deze waarde uit. Als u verzekeraar uitgaat van de dagwaarde, dan worden ook de reparatiekosten vergoed, tenzij deze hoger liggen dan de dagwaarde.

Inboedelverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Hoe zit het met het afschrijven van uw inboedel?

Veel verzekeringsmaatschappijen publiceren de afschrijvingslijsten waarmee ze werken. U kunt op de website van uw verzekeraar kijken of zij ook een afschrijvingslijst hebben gepubliceerd. In deze lijsten kunt u zien hoeveel uw inboedel op dat moment waard is. Een kast schrijft u bijvoorbeeld in tien jaar af. Een vier jaar oude kast heeft dus nog een waarde van 60% van de nieuwwaarde. Als bij een brand de kast verloren gaat, krijgt u nog steeds de nieuwwaarde uitgekeerd.

Bereken direct de premie van uw inboedelverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op