Home Wat houdt eigen risico in?

Wat houdt eigen risico in?

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering krijgt u te maken met de term ‘eigen risico’. Wat houdt het eigen risico precies in?

Wat is eigen risico?

Bij een verzekering kunt u een eigen risico hebben. Een eigen risico wil zeggen dat een gedeelte van de schade standaard voor uw rekening is. De hoogte van het eigen risico kan per verzekering verschillen en in veel gevallen kunt u de hoogte zelf bepalen. Een eigen risico geldt veelal per schadegebeurtenis.

Voorbeeld: u heeft een schade van € 5.500,-. Op de verzekeringspolis staat dat u een risico heeft van € 250,- per gebeurtenis. U krijgt dus maximaal € 5.250,- vergoed.

Voorbeeld: u woont in Amsterdam en heeft € 2.000,- schade door diefstal. Op de verzekeringspolis staat dat u een eigen risico heeft van € 250,- per gebeurtenis. Omdat u in de 1 van de grote steden woont, geldt een aanvullend eigen risico van € 100,-. U krijgt in dit geval maximaal € 1.650,- vergoed.

wa inboedelverzekering

Heeft u een eigen risico bij een inboedelverzekering?

Zoals u eerder heeft kunnen lezen, kunt u bij de meeste verzekeraars uw eigen risico zelf bepalen. Hiervoor geldt; hoe hoger het eigen risico is dat u kiest, des te lager is de verzekeringspremie. Bij een hoger eigen risico hoeft de verzekeraar u, per schade, standaard minder uit te keren.

Sommige verzekeraars stellen een eigen risico altijd verplicht. Dit gaat vaak om een laag bedrag. De reden hiervoor is dat dit een drempel opwerpt om iedere kleine schade te claimen op de inboedelverzekering. Iedere schademelding zorgt namelijk voor administratief werk voor de verzekeraar, ook kleine schades. Dit kost een verzekeraar veel tijd en uiteindelijk ook geld.

Daarnaast hopen verzekeraars, door het vaststellen van een verplicht eigen risico, dat u hierdoor extra zuinig bent op uw spullen.
Zoals u in het voorbeeld heeft kunnen zien, zijn er verzekeraars die bij bepaalde schadegevallen een afwijkend eigen risico instellen. In praktijk komt dat voor bij bijvoorbeeld diefstal/inbraak (met name in de grote steden) en storm.

Bij het aanvragen van een inboedelverzekering is het dus belangrijk dat u let op de hoogte van het eigen risico bij deze specifieke verzekeraar. U kunt de hoogte van het eigen risico altijd terugvinden op uw polisblad en in de polisvoorwaarden.

Inboedelverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Zijn er inboedelverzekeringen zonder eigen risico?

Er zijn verzekeraars die u de mogelijkheid bieden om een inboedelverzekering af te sluiten zonder eigen risico. Let er wel op dat de hoogte van het eigen risico altijd van invloed is op de premie. Hoe lager het eigen risico, hoe hoger de premie.

Is het verstandig om een hoog eigen risico te kiezen bij een inboedelverzekering?

Of het verstandig is om te kiezen voor een (hoog) eigen risico bij een inboedelverzekering heeft te maken met uw persoonlijke en financiële situatie. Een hoog eigen risico is niet standaard verstandig of onverstandig te noemen. Het is belangrijk om te kijken of u het eigen risico makkelijk voor eigen rekening kunt nemen, ook wanneer er meerdere schades per jaar zijn. Is dit haalbaar en weegt het op tegen de premiekorting die u krijgt bij dit hogere eigen risico?

Deze factoren kunnen de kosten van een inboedelverzekering bepalen.

Bereken direct de premie van uw inboedelverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op